miercuri, 30 ianuarie 2013

Yin si Yang



Yin si Yang sunt doua concepte ale filosofiei si culturii chineze, fiind una in opozitia celeilalte. Acestea reprezinta atat partea buna, fericita si luminoasa a universului (Yang), cat si partea haotica, trista si intunecata a acestuia (Yin). Impreuna formeaza un tot unitar, un intreg, universul nostru. Nu stiu in ce masura aceste lucruri exista, dar nu neg aceasta posibilitate. Cert este ca in lumea in care traim exista si bine si rau, iar prezenta acestora se afla in cantitati relativ egale. Dar ceea ce vreau eu sa spun nu are prea mare legatura cu aceste lucruri, ci doar din punct de vedere tangential.

Incep iar cu baliverne despre oamenii fara coloana vertebrala (la figurat vorbind), atentionandu-i pe ceilalti inca o data cu privire la ascensiunea brusca a inculturii si non-valorilor. Parerea mea este ca exista cateva solutii pentru a opri aceste obiceiuri proaste (violenta, ura, incultura), dar, ca si Yin si Yang, unele dintre acestea se afla in completa opozitie.

Spre exemplu, in multe tari ale Europei, tiganii din Romania fac o reputatie proasta tarii lor natale (nu ca noi nu ne-am face-o si singuri) furand, furand, cersind, "muncind" etc. Este adevarat ca unii dintre acestia nu sunt hoti, cersetori si chiar duc o viata decenta traind in armonie cu toata lumea, dar... Majoritatea cazurilor de infractionalitate minora ii au pe tigani ca principali suspecti. De aceea, daca ar veni la tine un roman prost-imbracat si un tigan ingrijit si bine-imbracat, ambii cerand un serviciu, tu l-ai refuza pe tigan din cauza rasei si a faptului ca sunt vazuti foarte rau. Aici intervine solutia Yin si unul din cei care au folosit-o pentru a face bine celorlalti. Istoria acuza mereu "ucigasii" doar pentru ca au ucis si uneori sunt scuzati pentru motivele uciderii. Cum Stefan Cel Mare a ucis doar pagani si a construit biserici si manastiri, a fost iertat pentru ca a ucis oameni si chiar a fost promovat la gradul de sfant. Cam la fel s-a intamplat si cu papii care au declansat cele mai stupide razboaie medievale, cruciadele. Dar ce se intampla cand ucizi de partea cealalta? De exemplu, Adolf Hitler voia ca poporul german sa aiba un spatiu aparte, al treilea Reich, unde sa nu fie inghesuiti si unde sa aiba suficient loc pentru a trai. De asemenea, nu suporta ideea ca evreii si tiganii se extindeau in Europa, reprezentand o amenintare din cauza religiilor si profetiilor acestora. Pe langa uciderea in masa a celor doua popoare, Hitler a fost un geniu politic, bazandu-se pe o industrie puternic dezvoltata, care a crescut numarul locurilor de munca si a dus la o prosperitate a afacerilor. Chiar daca nivelul de trai nu crestea, se dezvolta puternic chimia, se cautau solutii pentru imbunatatirea agriculturii si se diminuau importurile pentru ca economia sa devina independenta. Dar oamenii nu stiu asta, nu stiu decat ca a ucis evrei, tigani si ca a declansat al Doilea Razboi Mondial, fiind raspunzator de toate victimele.

Solutia Yang vine de la cei care au luptat impotriva rasismului si a razboiului, ca Mahatma Gandhi, de exemplu. „Când mă cuprinde disperarea, îmi amintesc că, de-a lungul istoriei, calea adevărului și iubirii a învins mereu. Au existat tirani și criminali și, pentru un timp, păreau de neînvins dar, în cele din urmă, au căzut, întotdeauna.” Acesta milita pentru a gasi adevarul, pentru a descoperi credinta si pentru a opri conflictele armate si ura dintre oameni. Filosofia si gandurile pasnice i-au adus multi adepti care au respectat mereu ideile pacifiste ale acestuia. In timp ce Hitler isi asculta creierul, fiind tulburat de temeri si incercand sa le combata, Gandhi isi asculta inima, fiind convins ca oamenii ar putea sa se respecte si sa formeze o civilizatie lipsita de conflicte.

Fiecare putem trage concluziile dorite, dar nu putem fi siguri ca metoda Yin este mai buna decat cea Yang sau invers. Cel mai bine este sa pornim cu ganduri pasnice, folosind si respectand principiile lui Gandhi, iar daca acestea nu functioneaza, omul trebuie sa recurga la metoda violenta, caci nu suntem civilizati. In noi inca se afla instinctul animalier care trebuie indepartat daca dorim sa fim cu adevarat fiinte superioare. Gandhi a vrut sa ne educe si sa ne faca sa-l ascundem departe de noi, iar Hitler a vrut sa ne dreseze si sa-l elimine pe veci.

Vindeca lumea!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu